Abbas Sayar'ın hayatı ve kimliği - Biyografi , Biyografiler , Ünlü kişiler ve hayatları

Abbas Sayar

Nail Abbas Sayar, 21 Mart 1923 tarihinde Yozgat ta doğdu. Liseyi, 1941 yılında Yozgat ta bitirdi. Kısa süreli memurluktan sonra yedeksubay oldu. 1945 te İstanbul da evlendi. Dört sömestr, Türkoloji öğrenimi yaptı.

1947 de İstanbul da, onbeş günde bir çıkardığı gazeteyi, matbaa kurarak Yozgat ta yayınlamaya devam etti. Yozgat’ta bir dönem de çiftçilik yaptı. Politikaya girdi, 1957 de politikadan uzaklaştı. şiir yazmayı sürdürürken, roman yazmaya başladı. 1970 yılında Yılkı Atı romanıyla, ismini edebiyat dünyasına duyurdu. Yılkı Atı,TRT Roman Başarı Ödülünü (1971) kazandı. Bu romanın ardından gelen Çelo (1972) romanı, 1973 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü, Can şenliği (1974) romanı ise 1975 Madaralı Roman Ödülü’nü getirdi Sayar’a. Can şenliği, TRT tarafından filme çekilmiştir.

Abbas Sayar’ın romanları ve hikayeleri, Orta Anadolu insanının hayatını anlatır. Abbas Sayar’ın hayatı, romanlarındaki hayatlara benzer, ya da o, romanlarını kendi hayatından aldığı ilhamla yazmıştır.

Abbas Sayar, 1989 da ikinci kez evlendi, Ayvalık a yerleşti. Resim, şiir ve roman çalışmalarını, Ayvalık ta sürdürdü. Ankara, Antalya, İzmir ve Ayvalık a resim sergileri açtı. Ömrünün son yıllarını, Ayvalık’ta resim yaparak, roman ve şiir yazarak geçirdi. Ötüken Neşriyat’ın yeniden yayınladığı romanlar Yılkı Atı, Çelo, Can şenliği, Yorganımı Sıkı Sar (öykü), Anılarda Yumak Yumak ve son kitaplarından biri olan Noktalar’ın kapağında yazarın kendi yaptığı resimler kullanılmıştır.

Ardında, derlenmeyi bekleyen pek çok şiir ve yazı bırakarak, 12 Ağustos 1999 tarihinde öldü. Mezarı, Yozgat tadır.

ESERLERİ:
Yazarın sekizi roman, altısı şiir kitabı olmak üzere on dört eseri var.

Yılkı Atı, Çelo, Can şenliği, Dik Bayır, Yorganımı Sıkı Sar (hikaye), Tarlabaşı Salkım Saçak, Anılarda Yumak Yumak, El eli yur, el de yüzü, Boşluğa Takılan Ses (şiir), Noktalar (aforizmalar)...

İlişkili Aramalar : Abbas Sayar Biyografisi, Abbas Sayar Resimleri, Abbas Sayar Kimdir ?, Abbas Sayar Hayatı, Abbas Sayar Fotoğrafları, Abbas Sayar Yaşamı

"Yukarıdaki biyografi Abbas Sayar biyografisidir. Aynı zamanda Abbas Sayar hayatı kısa olarak anlatılmıştır. Ayrıca şimdilik pek fazla olmasa da Abbas Sayar resimleri'de bulunmaktadır. Dikkat : Abbas Sayar yaşamı ile ilgili yazılanların doğruluğu kesin değildir. Başka kaynaklardan alınan bilgiler aracılığı ile sorduğunuz "Abbas Sayar kimdir ?" sorusuna cevap vermeye çalışmış bulunmaktayız."

This entry was posted on 7 Mayıs 2009 Perşembe at 22:25 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 yorum

Yorum Gönder

Reklamlar